June 03, 2013

Interview - Οι VERSUS στο YOUR Music

Interview - Οι VERSUS στο YOUR Music

Journalist:  Ελευθερία Ζάβαλη
Photographer: Δανάη Παναγιωτίδη

Photo by Danae Panagiotidi
Ελευθερία Ζάβαλη:
Καλώς ήρθατε παιδιά στο YOUR Music! Από που ξεκίνησαν όλα και οδήγησαν στο σήμερα?

VERSUS:
Καλώς σας  βρήκαμε!
Ξεκίνησαν όλα από τα παιδικά μας χρόνια. Εμείς οι δύο (Σταύρος-drummer και Γιώργος-guitar/vocals) είμαστε παιδικοί φίλοι.  Παίζαμε μουσική από παλιά και ένα καλοκαίρι αποφασίσαμε να φτιάξουμε κάτι διαφορετικό. Στο studio που πηγαίναμε, πήραμε την απόφαση να φτιάξουμε την μπάντα μας. Βρήκαμε έναν μπασίστα και έναν lead κιθαρίστα. Ο ηχολήπτης του studio, ο Νίκος, έπαιζε μαζί μας κιθάρα (πάρα πολύ καλός κιθαρίστας). Μας έβαλε σε μία τάξη και μας "ωρίμασε". Γίναμε πιο ολοκληρωμένοι δημιουργικά. Κάναμε κάποια lives. Το 2003 βγάλαμε τα πρώτα μας demo και το 2004 το πρώτο μας album. Τότε ήταν και το rock στα φόρτε του. 

Ελευθερία Ζάβαλη:
Κυκλοφόρησε ένα digital single σας. Πείτε μας για αυτό! Που μπορούμε να το βρούμε?

VERSUS:
Κυκλοφόρησε digital, δηλαδή δεν υπάρχει σε φυσικό υλικό. Μέσα σε αυτές τις μέρες ανεβαίνει στα iTunes. Περιέχει ένα τραγούδι, που ονομάζεται "Τρελός". Είναι κάπως funk το κομμάτι και ο στίχος ταιριάζει πολύ σε αυτή την εποχή που διανύουμε. Μας λέει το ότι μέσα από τα δύσκολα πρέπει να περνάμε καλά και ότι ακόμα και μέσα από την μεγαλύτερη δυσκολία μπορείς να βρεις κάτι καλό. Κυκλοφορεί σε συνεργασία με την Final Touch και ελπίζουμε και η επόμενη.

Ελευθερία Ζάβαλη:
Από το 2004 μέχρι σήμερα υπήρχε μία μεγάλη παύση. Για ποιο λόγο?

Photo by Danae Panagiotidi
VERSUS:
Είχαμε κάνει και άλλες δουλειές ενδιάμεσα. Είχαμε βέβαια μια παύση. Live, από το 2005 κάναμε πάλι το 2010. Υπήρξαν διάφορα προβλήματα που μας απομάκρυναν, αλλά η μπάντα μας ένωσε πάλι το 2009, όπου κάναμε και ένα ακουστικό demo. Το 2011 κάναμε ένα δεύτερο demo και πλέον προχωράμε πολύ πιο δεμένα και σταθερά.

Ελευθερία Ζάβαλη:
Θεωρείτε ότι οι νέες μπάντες αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα στην αναζήτηση μελλοντικής δισκογραφικής στέγης?

VERSUS:
Νομίζω ότι δεν θα έπρεπε να αναζητούν κάποια δισκογραφική στέγη όπως παλιότερα. Δεν υπάρχουν δισκοπωλεία, ούτε αγοραστικό κοινό. Ωραίο είναι να βγει ένα album απ'ότι ένα-ένα τα τραγούδια, αλλά αρκετά δύσκολο. Ο στόχος είναι να εμφανιστεί μία μπάντα ζωντανά μπροστά στο κοινό. Έχει ελευθερωθεί τώρα πια η μουσική. Είναι καλό είναι και κακό. Το αρνητικό της υπόθεσης είναι ότι υπάρχει υπερ-πληροφόρηση γιατί δεν ξέρεις τι να πρωτοακούσεις. Δεν έχουμε ακόμα και σαν ακροατές να παρακολουθήσουμε το κάθε τι που συμβαίνει. Πάντα κάτι θα χάνουμε.

Ελευθερία Ζάβαλη:
Τι θέματα θίγετε και διαπραγματεύεστε μέσα από τα τραγούδια σας?

VERSUS:
Αυτά που ζούμε, αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν γύρω μας. Την αγάπη, το θυμό, την απογοήτευση. Όταν έχεις την τάση να δημιουργήσεις, συνήθως είναι βιώματα που έχεις μέσα σου. Είναι κάτι που μπορεί να είχες ζήσει παλιότερα και να το εξωτερικεύεις τώρα. Όταν έχεις την δύναμη να το κοιτάξεις στα μάτια. Ακόμα και το βίωμα κάποιου άλλου μπορεί να είναι πηγή έμπνευσης για εσένα. Αυτά είναι τα ερεθίσματα μας. Γράφουμε ότι μας αγγίζει. Δεν υπάρχουν όρια. Δεν είναι δημιουργικό να αφήσεις να μπουν όρια όταν θες να εκφραστείς. Και οι άνθρωποι πρέπει να προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο ελεύθεροι γίνεται. 

Ελευθερία Ζάβαλη:
Υπάρχουν καλλιτέχνες ή μπάντες που θα θέλατε πολύ να συνεργαστείτε?

VERSUS:
Photo by Danae Panagiotidi
Άνθρωποι που θα θέλαμε να συνεργαστούμε ίσως. Που θα τον έχουμε γνωρίσει και θα το θέλαμε. Καλώς ή κακώς εμείς σαν "Versus", έχουμε αλλάξει πάρα πολλά μέλη. Σε αυτό που έχω καταλήξει είναι το ότι άσχετα από το πόσο βιρτουόζος είναι κάποιος, πρώτα απ'όλα μετράει  ο άλλος σαν άνθρωπος. Για αυτό δεν μπορώ να πω για κάποιον καλλιτέχνη, γιατί δεν τον έχω γνωρίσει. Και μπορεί να έχει ένα θαυμαστό καλλιτεχνικό έργο πίσω του αλλά στην πράξη...... Μετράει ο άνθρωπος πάνω απ'όλα και ας ξέρει να παίζει και δύο ακόρντα. Είναι αλλιώς ένα ευχάριστο περιβάλλον. Δεν μπορείς να είσαι ολόκληρος.

Ελευθερία Ζάβαλη:
Για ποιο λόγο αποφασίσατε να ακολουθήσετε αυτή τη πορεία μουσικά? Τι σας έκανε να φτιάξετε μία μπάντα και να παίζετε μουσική?

VERSUS:
Εγώ ο Γιώργος, είχα δει ένα αφιέρωμα των Beatles και έτσι θέλησα να μάθω κιθάρα. Μετά ήμουν ερωτευμένος με μία κοπέλα και ήθελα να γράψω ένα τραγούδι. Αλλά δεν μπορώ να εξηγήσω το πως έγινε. Απλά η αφορμή για εμένα ήταν οι Beatles.
Εγώ ο Σταύρος επίσης ήθελα να μάθω κιθάρα, αλλά δυστυχώς άργησα να έρθω σε επαφή με την μουσική και στα 17 μου πήρα τύμπανα και άρχισα να παίζω. Η ανάγκη για δημιουργία ήταν πολύ πιο μεγάλη και συνειδητοποίησα πως για να το πραγματοποιήσω και να βγει κάτι ολοκληρωμένο, χρειάζεται να ενώσω την μουσική μου με την μουσική άλλων ανθρώπων. Έτσι αρχίσαμε την μπάντα. 
Μας άρεσε πάντα που μία μπάντα μοιραζόταν τη μουσική της με τον κόσμο. Ποτέ δεν ήταν στόχος μας να βγάλουμε λεφτά από αυτό. Όταν παίζεις ένα τραγούδι που έχεις γράψει για έναν συγκεκριμένο λόγο και βλέπεις όταν το ερμηνεύεις να το νιώθουν και οι γύρω σου, εκεί ολοκληρώνεσαι.

Ελευθερία Ζάβαλη:
Τι εντυπώσεις σας αφήνει το YOUR Music?

VERSUS:
Τις καλύτερες... Μου άρεσε που είχαμε μία άμεση επικοινωνία και κλείσαμε την συνέντευξη, μου αρέσει οι άνθρωποι που κινούνται γύρω από το χώρο, να κινούνται με αυτό το τρόπο και όχι μέσα από έναν τεράστιο κύκλο, να βρούμε έναν τρόπο, να φτάσουμε σε έναν άνθρωπο, για να μιλήσουμε και να μας δει ο κόσμος. Νομίζω οτί αυτοί οι άνθρωποι έχουν να προσφέρουν στον χώρο. Και φυσικά να μπορεί ο καθένας να εισακουστεί. Και το σημαντικότερο, ότι αυτό που κάνετε στο YOUR Music, το αγαπάτε, τουλάχιστον αυτό καταλαβαίνω σήμερα. Αυτό είναι το σημαντικότερο και με βοήθησε να νιώσω πολύ άνετα. 


Η συνέντευξη και η φωτογράφηση, έγινε στο Free Gallery (Γκάζι, Κωνσταντινουπόλεως 58 & Δεκελέων)

VERSUS @ YOUR Music



LIKE US on Facebook:

No comments:

Post a Comment