January 19, 2013

Interview - Η Μυρσίνη Δόξα στο YOUR Music


Interview - Η Μυρσίνη Δόξα στο YOUR Music

Journalist: Ελευθερία Ζάβαλη
Photographers: Mike Tzo, Μάνος ΣπανόςPhoto by Μάνος Σπανός
Ελευθερία Ζάβαλη:
Μας παρουσιάζεσαι ως ηθοποιός, τραγουδίστρια και vocal coach. Με ποια σειρά ξεκίνησες και τι είναι αυτό που σε προσέλκυσε σε κάθε ένα από αυτά?

Photo by Μάνος Σπανός
Μυρσίνη Δόξα:
Ξεκίνησα με τη μουσική. Πρώτα από όλα είμαι τραγουδίστρια. Μετά θα έβαζα κατά σειρά το vocal coach γιατί είναι κάτι που αγαπάω πάρα πολύ και που το έχω ψάξει πάρα πολύ. θεωρώ ότι η φωνή είναι το πιο δύσκολο όργανο για αυτό το έχω ψάξει μέχρι αηδίας, για να το χρησιμοποιώ και εγώ αλλά και οι μαθητές μου όπως του αρμόζει: με καλλιτεχνική υπόσταση, με σεβασμό και με γνώση... Και το θέατρο “a last but not least” που λένε και οι Εγγλέζοι, το βάζω τρίτο από την άποψη ότι είναι κάτι πιο ολοκληρωμένο. Γιατί το θέατρο τα περιλαμβάνει όλα. Ένας ηθοποιός που σέβεται τον εαυτό του θα πρέπει να μπορεί να τραγουδάει, να γνωρίζει από μουσική, να μπορεί να χορεύει (τα βασικά τουλάχιστον), να έχει ένα υπόβαθρο. Θεατρίνος για μένα γίνεσαι στα πολύ παιδικά σου χρόνια. Είναι θέμα παιδικών τροφών που λέει και ο δάσκαλός μου, ο αγαπημένος μου, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος. Φυσικά σαν παιδάκι ξεκίνησα λέγοντας ψέματα στη μαμά μου, το μπαμπά μου και τους φίλους μου, για να πάρω αυτό που θέλω, μόνο που εγώ το έκανα καλά! Δηλαδή μπορούσα να κερδίζω μέχρι και 5 παγωτά την ημέρα, οπότε ξέρεις, υπήρχε η ρίζα! Εν γνώση μου, χρησιμοποίησα τη μουσική πρώτα, το τραγούδι.

                  
Ελευθερία Ζάβαλη:
Τι είναι αυτό το οποίο θεωρείς ότι πρέπει να έχουν τα νέα παιδιά που εισέρχονται ή επιθυμούν να εισαχθούν και αυτά με τη σειρά τους στον καλλιτεχνικό χώρο?

Μυρσίνη Δόξα:
Με την μικρή μου εμπειρία, θα μπορούσα να πω ότι το πρώτο και το τελευταίο που χρειάζεται είναι στομάχι.

Ελευθερία Ζάβαλη:
Πώς βλέπεις το μέλλον σου στη χώρα?

Μυρσίνη Δόξα:
Δοκίμασα και το έξω, σπούδασα, έπαιξα, όμως δεν παύω να είμαι Ελληνίδα. Στο DNA μου κυκλοφορούν τα ελληνικά, στο αίμα μου κυκλοφορεί η Ελλάδα. Εδώ μου έλαχε να γεννηθώ, όχι ότι αν ήμουν κάπου αλλού θα είχε διαφορά, αλλά εδώ μου έλαχε να γεννηθώ, με αυτό το αίμα και αυτό το τόπο έχω ποτιστεί και σε αυτόν θέλω να κάνω ότι μπορώ και να κάνει για μένα ότι μπορεί.
Δεν νομίζω ότι αυτή τη κρίσιμη ώρα πρέπει να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα. Όχι. Πρέπει να μείνουμε κοντά στην Ελλάδα και ας μην ήταν πάντα κοντά μας...

Photo by Μάνος Σπανός
Ελευθερία Ζάβαλη:
Πες μας δύο λόγια για εσένα, εκτός μουσικής.

Μυρσίνη Δόξα:
Εκτός μουσικής είμαι ένας δύσκολος άνθρωπος, καλοσυνάτος μεν, αλλά δύσκολος. Έχω όμως πολλούς φίλους και έχω μία πάρα πολύ αγαπημένη και δυνατή οικογένεια. Βιοπαλαιστής είμαι, δεν προέρχομαι ούτε από τα Βόρια Προάστια, ούτε από κάποια εύκολη ζωή. Δεν πιστεύω και στην ευκολία να σου πω την αλήθεια. Πιστεύω ότι και εύκολη να ήταν η ζωή μου, θα είχα βρει τρόπο να την κάνω δύσκολη. Γιατί η δυσκολία είναι η πρόκληση. Πιστεύω στην αγάπη, πιστεύω στους ανθρώπους και πιστεύω και σε όλα αυτά που δεν φαίνονται... Και θα το αφήσω έτσι, να το εξηγήσει ο καθένας όπως θέλει και μπορεί...
Ελευθερία Ζάβαλη:
Ποια ήταν τα όνειρά σου όταν ήσουν στη μετεφηβεική ηλικία? Εκπλήρωσες κάποιο από αυτά?

Μυρσίνη Δόξα:
Δεδομένου του ότι ακόμα περνάω εφηβεία δεν θα μπορούσα να σου απαντήσω, αλλά εντάξει πρακτικά την έχω περάσει...
Έχω εκπληρώσει όλα μου τα όνειρα σχεδόν που είχα στη μετεφηβεική ηλικία. Γιατί δεν ήμουν ένα κοριτσάκι που ονειρευόταν να παντρευτεί και να κάνει παιδιά. Όχι ότι το υποτιμάω, απλά δεν ήταν στις δικές μου προτεραιότητες. Στις δικές μου προτεραιότητες ήταν να βρίσκομαι σε μία σκηνή και να τραγουδάω. Να μπορώ να μεταδίδω αυτό που ξέρω. Οι άνθρωποι είναι το “Α” και το “Ω”. Χωρίς συν-ανθρώπους δεν είμαστε τίποτα. Μου άρεσε πάντα μάλιστα να μαθαίνω... Φέτος ξεκίνησα ισπανικά ας πούμε, ξεκίνησα να δώσω το δίπλωμά μου στο κλασικό, να το 'χω και αυτό. Δηλαδή δεν σταματάω να μαθαίνω. Οπότε δεδομένου ότι κάνω την δουλειά που αγαπάω, είμαι δασκάλα, έχω μαθητές που με αγαπάνε πάρα πολύ, στέκονται δίπλα μου και στέκομαι και εγώ, έχω δουλέψει με καταπληκτικούς καλλιτέχνες συναδέλφους σε αυτό το χώρο που ήταν όνειρό μου. Ήταν όνειρό μου να δουλέψω κάποια στιγμή με τον Σταμάτη Κραουνάκη και δούλεψα. Ήταν όνειρό μου να φύγω έξω και πήγα έξω και έπαιξα έξω. Έχω εκπληρώσει σχεδόν όλα μου τα όνειρα. Υγεία να έχουμε, αγάπη και να προχωράμε.

Photo by Μάνος Σπανός
Ελευθερία Ζάβαλη:
Έχεις επηρεαστεί από άλλους καλλιτέχνες? Και αν ναι από ποιους?

Μυρσίνη Δόξα:
Έχω επηρεαστεί από τους μεγάλους ποιητές. Δηλαδή, ο Οδυσσέας Ελύτης αποτελεί μεγάλη αποκάλυψη στη ζωή μου. Ο Καζατζάκης επίσης. Πιστεύω πολύ στη ποίηση και τα μεγάλα θεατρικά έργα. Μπορούν να πλάσουν, να ψυχαγωγήσουν. Και εγώ το βίωσα αυτό. Πάλι με τη βοήθεια του αγαπημένου μου δασκάλου Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου, όπου όποτε του έλεγα "την έχω βρει την άκρη μου, έχω φτάσει σε ένα σημείο, έχω βρει τη φιλοσοφία μου", μου έλεγε καλά διάβασε και αυτό το βιβλίο και με γκρέμιζε και ξανά ξεκίναγα από την αρχή και αυτό είναι απίστευτα δημιουργικό. Τώρα μουσικά, μεγάλωσα με τις μεγάλες μαύρες φωνές και από αυτό επηρεάστηκα. Συνθέτες που με επηρέασαν και τους ακούω πολύ και τους τραγουδάω, είναι ο Webber από το εξωτερικό. Και αν πιάσουμε Έλληνες, θα σου έλεγα φυσικά τον Ξαρχάκο, τον θεωρώ την Ελληνική αποκάλυψη στο σύμπαν, τον Μάνο Χατζηδάκη, τον Μάνο Λοΐζο, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Σταμάτη Κραουνάκη και από νεότερους τον Κώστα Λειβαδά. Και βέβαια αν μιλήσουμε για στίχους δεν μπορεί κανείς να μην αναφέρει την Λίνα Νικολακοπούλου που είναι ψυχοπλάστης! Είναι ο "Freud" της σύγχρονης ελληνικής ποίησης. Αν ξεχνάω κάποιον να ζητήσω συγνώμη, γιατί σίγουρα είναι τόσοι πολλοί που κάποιον ξεχνάω!

Ελευθερία Ζάβαλη:
Τι εντυπώσεις σου αφήνει το YOUR Music?

Μυρσίνη Δόξα:
Τις καλύτερες! Διότι ξεκίνησε από έναν νέο άνθρωπο που στηρίζει την ελληνική μουσική και όχι μόνο σκηνή, με το καλύτερο τρόπο! Δίνουν χρόνο και χώρο στους νέους ανθρώπους να προωθήσουν τη δουλειά τους. Στηρίζουν καλούς νέους δημιουργούς και ελπίζω και πιστεύω πως θα διογκωθεί όλο αυτό και θα γίνει ένα site μέσω του οποίου θα μπορούμε να βρούμε ένα χώρο στήριξης και επικοινωνίας.


Μυρσίνη Δόξα @ YOUR Music


Ελευθερία Ζάβαλη:
Ευχαριστούμε πολύ!

Photo by Mike Tzo
Μυρσίνη Δόξα:
Εγώ ευχαριστώ πάρα πολύ και να να πω ότι μας φιλοξενεί σήμερα το Micraasia – Holly Bar στο Γκάζι, που είναι ένα πολυκοσμικό μαγαζί και στηρίζει νέους καλλιτέχνες.
Επίσης στο πιάνο έχω πάντα μόνιμο συνεργάτη τον Αλέξη Στενάκη.
Μαζί μας είναι η αγαπημένη μου μαθήτρια και συνάδελφος, Λουκία Ανάγνου, ένα εξαιρετικό νέο παιδί μόλις 20 χρονών, πολύ ταλαντούχο και ο Αντώνης Ρίγας τραγουδιστής στο μεγάλο μου σχήμα το οποίο σύντομα θα έχετε την ευκαιρία να δείτε. Εκεί ετοιμάζουμε δικά μας τραγούδια.
Τραγουδάει ο Αντώνης Ρίγας, στο πιάνο ο Αλέξης Στενάκης και ο Αλέξανδρος Κούρος.

No comments:

Post a Comment