January 19, 2013

Interview - Οι Half Note και ο Chris Zantioti στο YOUR Music


Interview - Οι Half Note και ο Chris Zantioti στο YOUR Music

Journalist: Ελευθερία Ζάβαλη
Photographer: Mike Tzo

Photo by Mike Tzo
Ελευθερία Ζάβαλη:
Ποιοι είναι οι Half Note και ποια η ιστορία τους;


Δημήτρης: 
Είμαστε ένα alternative groove rock trio και ερχόμαστε απο το Ναύπλιο. Είμαστε ο Παναγιώτης (κιθάρα-φωνή),  ο Γιάννης (μπάσο) και ο Δημήτρης (τύμπανα). 

Παναγιώτης: 
Δημιουργηθήκαμε το 2009 με διαφορετικές συνθέσεις. Πέρασαν διάφορα μέλη από την μπάντα, όμως από το 2011 καταλήξαμε σε εμάς τους τρεις. Ένα χρόνο τώρα δουλεύουμε δικά μας τραγούδια όπως και διασκευές. 

Γιάννης: 
Πάνω από όλα οι Half Note είναι φίλοι, εκτός από μπάντα. Και το σχήμα μας ξεκίνησε με αυτήν την προοπτική. Ξεκινήσαμε όχι για να βγάλουμε χρήματα, cd και τα σχετικά. Παίζαμε μαζί, μας έλεγαν ότι ταιριάζουμε κάτι το οποίο το βλέπαμε και εμείς ότι θα έχει συνέχεια και έτσι το συνεχίσαμε.


Ελευθερία Ζάβαλη:
Κυκλοφορεί το νέο σας επίσημο EP. Μιλήστε μας για την νέα σας δουλειά.


Δημήτρης: 

Είναι η πρώτη μας δουλειά! Και χαιρόμαστε άπειρα για αυτό... Πιο άπειρα και από το άπειρα! Απειρότατα! Χαιρόμαστε γιατί θέλαμε πολύ καιρό να γραφτούν οι ιδέες μας κάπου σωστά. Το EP είναι ήδη διαθέσιμο για Online παραγγελία, βρίσκεται στο site του bandcamp [http://halfnote.bandcamp.com/album/lies-official-ep-2012], το οποίο μας επιτρέπει να βάλουμε και το όριο της τιμής, από 3€. Και λέω "από", καθώς εάν κάποιος επιθυμεί να μας δώσει παραπάνω χρήματα, σαν δωρεά στην μπάντα, μπορεί να μας δώσει και 4€ και 5€ και 6€ και όσα θέλει για να το αγοράσει και να το κατεβάσει... Αλλά η τιμή του στην ουσία είναι 3€. Το παρουσιάζουμε επίσημα 29 Δεκεμβρίου στο “Kandinsky” στο Άργος, οπου θα υπάρχει και το hard copy διαθέσημο εκεί.


Πάνος: 
Το κάναμε στην τιμή των 3€ για να μπορεί να το αγοράσει ο καθένας μιας και οι εποχές είναι δύσκολες. Ο καθένας θα ήθελε να προβάλει τη δουλειά του και να την ακούσει όλος ο κόσμος.

Δημήτρης: 
Η αλήθεια είναι ότι την πρώτη σου δουλειά δεν την κάνεις για να βγάλεις λεφτά. Αλλά για να γίνεις γνωστός εκεί έξω. Για να ακουστεί η μουσική σου.


Ελευθερία Ζάβαλη:
Χρήστο, είσαι ο ηχολήπτης και παραγωγός των Half Note. Μίλησέ μας για την δημιουργία του EP.

Χρήστος:
Κατ'αρχήν θα ήθελα να πω πως εγώ είμαι από την Αθήνα, όχι από το Ναύπλιο όπως τα παιδιά. Τον τελευταίο χρόνο διαμένω στο χώρο του Άργους, γιατί δουλεύω το καινούριο studio που έχει ανοίξει εκεί και σκοπός μου είναι πέρα από την επαγγελματική μου αποκατάσταση και καριέρα, να βοηθήσω τις τοπικές μπάντες. Και γενικά προσπαθώ να ανεβάσω τα μουσικά δρώμενα της περιοχής. Κάτι τέτοιο έγινε και με τους Half Note, που εκτός από μία μπάντα που απλώς έρχεται στο studio, είναι και φίλοι, είδα σε αυτούς ότι έχουν ένα πολύ καλό υλικό, είδα ότι είναι πολύ δεμένοι και αποφασίσαμε να κάνουμε αυτήν την ηχογράφηση με σκοπό αρχικά να γίνει ένα demo, όμως η πορεία μας έδειξε κάτι παραπάνω. Και ποιοτικά και παιχτικά τα παιδιά, αλλά και το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα, πλησιάζει περισσότερο έναν δίσκο παρά ένα demo. Επιλέξαμε να το κάνουμε live ηχογράφηση για δύο λόγους. Ο ένας ήταν ότι προσπάθησα και εγώ να μειώσουμε όσο μπορούμε τις ώρες του studio από άποψη οικονομικών και λόγω του ότι τα παιδιά έχουν ήδη ένα δέσιμο μεταξύ τους, έχουν το groove και δεν χρειάστηκαν ούτε καν μετρονόμο για να βγει αυτό το πράγμα  Οπότε ηχογράφησαν "live". Μπήκε ο Παναγιώτης στη συνέχεια, διπλασίασε κάποιες κιθάρες, γράψαμε κάποιες φωνές και στο τέλος γράψαμε και μία ακουστική για ένα κομμάτι. Αυτό που έχω να πω είναι ότι 7 κομμάτια βγήκαν μέσα σε 12 ώρες ηχογράφησης, κάτι το οποίο είναι καθαρά υπέρ των παιδιών, γιατί φαίνεται το πόσο σκληρά έχουν δουλέψει και η φιλία τους, φαίνεται και στο παίξιμο της μπάντας. Από εκεί και έπειτα εμένα προσωπικά μου πήρε γύρω στον 1 μήνα να μιξάρω το υλικό, να κάνω το editing και μετά το mastering, πάντα με σεβασμό ως προς το καλλιτεχνικό ύφος των παιδιών, προσπάθησα και εγώ να προεκτείνω λίγο τις ιδέες που είχανε με σκοπό να γίνει πιο δισκογραφικό, χωρίς βέβαια να προσπαθώ να βάλω το προσωπικό μου ύφος μέσα σε αυτό. Τελικά όταν ήρθε η μέρα που ακούγαμε  όλα τα κομμάτια στο studio, αυτό που κατάλαβα και από τα παιδιά είναι ότι ήταν αρκετά ευχαριστημένοι το ίδιο και εγώ και πιστεύω  αυτό το πράγμα μας έχει δικαιώσει όλους. Αυτό... Half Note τίποτα άλλο.


Ελευθερία Ζάβαλη:
Photo by Mike Tzo
Θα συνεργαζόσασταν με άλλους μουσικούς και καλλιτέχνες?

Παναγιώτης: 
Είμαστε ανοιχτοί στο θέμα της συνεργασίας με άλλους μουσικούς και μπάντες γενικότερα. Το πρώτο EP που βγάλαμε αποτελείται από εμάς τους 3. Το επόμενο album που θα γράψουμε θα περιέχει και άλλα όργανα και άλλες συνθέσεις οργάνων και εκεί είμαστε ανοιχτοί για κάθε συνεργασία. Ακόμα και σε "συναυλιακό" επίπεδο.


Ελευθερία Ζάβαλη:
Τα τραγούδια σας τα γράφετε όλα εσείς?

Δημήτρης: 
Μάλιστα, εμείς τα γράφουμε και πάντα γράφουμε πρώτα την μουσική και μετά τους στίχους.


Ελευθερία Ζάβαλη:
Οι επιρροές σας από που είναι?

Παναγιώτης:
Οι επιρροές μας  κυμαίνονται μέσα στον '90s rock ήχο, γύρω από: Audioslave, Faith No More, Living Colour, Red Hot Chili Peppers, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μένουμε μόνο εκεί. Επηρεαζόμαστε και από οτιδήποτε άλλο θα μας κινήσει ακουστικά την περιέργεια. Ακόμα και από άλλα στυλ blues, funk και από metal και από οτιδήποτε έχει να κάνει με τη μουσική.


Ελευθερία Ζάβαλη:
Είστε μία μπάντα από την επαρχεία συγκεκριμένα από το Ναύπλιο. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για εσάς να αναδείξετε τη μουσική σας?

Photo by Mike Tzo
Δημήτρης: 
Ίσως να είναι και πιο εύκολο από το να ήμασταν μπάντα από μεγαλούπολη. Γιατί στην μικρή κοινωνία που οι καλλιτέχνες και οι μπάντες που θέλουν να προχωρήσουν είναι πολύ πιο λίγοι από ότι σε μια μεγαλούπολη όπως η Αθήνα, δίνει την ευκαιρία σε αυτόν που θέλει να ξεχωρίσει να το κάνει. Και νομίζω πως για εμάς αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο θετικά. Μας παίρνουν στα σοβαρά στα μέρη μας, στο Ναύπλιο και έτσι μπορούμε να έρθουμε με άλλα φώτα και οδηγούς στην Αθήνα ή σε κάποια άλλη πόλη και να ξεκινήσουμε κάτι πιο μεγάλο.

Ελευθερία Ζάβαλη:
Περνάτε χρόνο μαζί εκτός μπάντας?

Γιάννης: 
Φυσικά, και είναι αυτό που μας δένει ακόμα περισσότερο, γιατί όπως είπα και πριν, είμαστε φίλοι πάνω από όλα, το κάνουμε γιατί γουστάρουμε να βρισκόμαστε μαζί, να παίζουμε μουσική μαζί... 

Δημήτρης: 
Εγώ πιστεύω πως όσο σημαντικό είναι οι πολλές ώρες πρόβας μεταξύ μας, τόσο σημαντικό είναι και οι ώρες που πρέπει να περάσουμε μεταξύ μας και εκτός πρόβας. 

Χρήστος: 
Πλέον νιώθω και εγώ και μέλος της μπάντας και φίλος της μπάντας και αυτό που τους λέω κάθε φορά είναι να έρχονται από το studio να χαλαρώνουμε, να συζητάμε διάφορους προβληματισμούς, οτιδήποτε πέραν της δουλειάς! 

Γιάννης: 
Ο Χρήστος παίζει και κιθάρα και έτσι πολλές φορές τζαμάρουμε όλοι μαζί. Είμαστε όλοι μία παρέα .


Ελευθερία Ζάβαλη:
Τι εντυπώσεις σας αφήνει το YOUR Music?

Δημήτρης: 
Το ανακαλύψαμε πρόσφατα, προς καλή μας τύχη! Και χαιρόμαστε πολύ γιατί είστε από τους πρώτους ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν μία μπάντα να κάνει τα πρώτα της βήματα και χαιρόμαστε πολύ γιατί υπάρχει μία εμπιστοσύνη, που δεν είναι και πολύ εύκολο να κερδηθεί.

Γιάννης: 
Πρώτα από όλα σας γουστάρουμε σαν άτομα, είμαστε πάνω από μισή ώρα για καφέ και είναι λες και σας ξέρουμε καιρό, είμαστε άνετοι.

Παναγιώτης: 
Είναι καλό να υπάρχουν τέτοιες κινήσεις για να προωθούν νέους καλλιτέχνες και μπάντες που θέλουν να αναδείξουν τη δουλειά τους! Οπότε είναι πάρα πολύ καλή κίνηση το YOUR Music.

Χρήστος: 
Συγχαρητήρια και για την προσπάθεια και για την πρωτοβουλία και εύχομαι τα καλύτερα σε όλο το team.


Half Note: YOUR Music, the best!





No comments:

Post a Comment