March 23, 2013

Interview - Οι SkaNonTropo στο YOUR Music


Interview - Οι SkaNonTropo στο YOUR Music

Journalist:  Ελευθερία Ζάβαλη
Photographer: Θέμις Σκαμπερδοπούλου


Photo by Θέμις Σκαμπερδοπούλου



Ελευθερία Ζάβαλη:
Καλώς ήρθατε παιδιά στο YOUR Music! Πείτε μας τα πάντα για τους SkaNonTropo!

SkaNonTropo: 
Γεια και από εμάς! Είμαστε οι SkaNonTropo, είμαστε μία Ska-punk μπάντα από την Αθήνα, δημιουργηθήκαμε στα τέλη του 2006. Είχαμε κάποια μικρά διαλείμματα λόγω διαφόρων υποχρεώσεων αλλά και κάποιες αλλαγές μελών. Σήμερα εν έτι 2013, είμαστε σε αυτή τη μπάντα ο Αντώνης, ο Μάνος, ο Σπύρος, η Κωνσταντίνα, ο Εμμανουήλ και ο Γιάννης. Παίζουμε δικά μας τραγούδια, γράφουμε δικούς μας στίχους, βγάλαμε ένα δικό μας cd με τίτλο “Στους δρόμους της πόλης μας”, και κοιτάμε μπροστά. Είμαστε DIY συγκρότημα, το χρηματοδοτήσαμε όλο μόνοι μας το σκηνικό, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Ανδριανό για όλη τη δουλειά που έκανε, στη παραγωγή και τη μίξη. Live μπορεί να μας δει κανείς σε διάφορα σημεία της Αθήνας, το καλοκαίρι κάνουμε και κάποια tour, στη Μακεδονία και κάποια νησιά, όπου μας τραβάει με λίγα λόγια και γενικά περνάμε καλά!

Ελευθερία Ζάβαλη:
Πριν δύο μήνες κυκλοφόρησε το πρώτο σας EP. Πως ονομάζεται, τι περιέχει και που μπορούμε να το βρούμε?

SkaNonTropo: 
Κυκλοφορήσαμε το καινούριο μας EP, με όνομα “EP”... Πλάκα κάνω(!),  με τίτλο“Στους δρόμους της πόλης μας”. Περιέχει 5 τραγούδια. Τον φουλ δίσκο θα τον κυκλοφορήσουμε το καλοκαίρι. Μπορείτε να το βρείτε ελεύθερο για free download στο YT, στο bandcamp, στο soundcloud και σε όλες μας τις σελίδες. Το EP σε physical μορφή το δίνουμε 4€, καθαρά σαν κίνηση ενίσχυσης προς την μπάντα, για να καλυφθούν τα έξοδα παραγωγής. Τα τραγούδια για εμάς είναι το ένα καλύτερο από το άλλο! Ελπίζουμε να αρέσουν και σε εσάς...

Ελευθερία Ζάβαλη:
Θα κάνατε ποτέ ένα album ή ένα EP αποκλειστικά με διασκευές από αγαπημένες σας μπάντες?

SkaNonTropo: 
Ναι, σε αυτό το σημείο να πούμε πως μία από τις αγαπημένες μας μπάντες από το εξωτερικό το έχει κάνει ήδη αυτό. Και ναι ενδιαφέρει και εμάς αυτό. Αρκεί να βρούμε το κατάλληλο υλικό που θα μας εκφράζει, και που θα μπορούμε να το διασκευάσουμε σαν SkaNonTropo και όχι απλά να το αναπαράγουμε, παίζοντας ακριβώς με τον ίδιο τρόπο τα κομμάτια. Σε αυτή τη φάση που βρίσκεται η μπάντα, δεν είμαστε για να κάνουμε κάτι τέτοιο, αλλά μελλοντικά δεν είμαστε αντίθετοι σε αυτό.

Ελευθερία Ζάβαλη:
Πως γράφετε μουσική? Ποια τα ερεθίσματα σας? Τι σας εμπνέει?

Photo by Θέμις Σκαμπερδοπούλου
SkaNonTropo: 
Μουσική γράφουμε όλοι μαζί... Κάποιος φέρνει μία ιδέα, και μετά ο καθένας πάνω στο όργανό του προσθέτει το δικό του μέρος. Το συζητάμε, μαλώνουμε, ξανά μαλώνουμε και τελικά βγαίνει το κομμάτι!! Οι στίχοι πάλι με τον ίδιο τρόπο γράφονται. Συλλογικά. Οπότε η σύνθεση και η παραγωγή των τραγουδιών και των στίχων είναι δουλειά των SkaNonTropo και όχι ενός από εμάς. Μπορεί μετά από καιρό να έχει υποστεί επεξεργασία. Ακόμα και τα παλιά κομμάτια μας τα αλλάζουμε συνεχώς. Και η έμπνευση σε εμάς, έρχεται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από την όλη κατάσταση στην οποία έχουμε μεγαλώσει. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε στην άκρη αυτό. Μας εμπνέει μία ερωτική απογοήτευση, μας εμπνέει η καθημερινότητα, μας εμπνέει ότι ο κόσμος έχει σταματήσει να ασχολείται με τη μουσική, μας εμπνέει η δολοφονία ενός δεκαεξάχρονου... Μας εμπνέουν πολλά πράγματα. Οι επιρροές μας κινούνται της Αμερικάνικης Ska-Punk σκηνής και λίγο της Ευρωπαϊκής. Όλα φυσικά προκύπτουν από την Rock. Μπορεί να μην παίζουμε rock, αλλά είμαστε rock και αυτό είναι που πρέπει να μείνει στον κόσμο!

Ελευθερία Ζάβαλη:
Ποιο είδος της μουσικής προτιμάτε να ακούτε εκτός μπάντας? Στην καθημερινότητα σας?

SkaNonTropo:  
Αντώνης (κιθαρίστας): Μου αρέσει να ακούω πιο funk πράγματα.
Εμμανουήλ (drummer): Από πολύ σκληρά core συγκροτήματα μέχρι πολύ χαλαρά πράγματα.
Γιάννης (σαξόφωνο-τραγούδι): Εγώ πλέον ακούω από κλασική μουσική αλλά και jazz swing και οτιδήποτε έχει πνευστά μέσα, λόγω του ότι ασχολούμαι με το σαξόφωνο.
Κωνσταντίνα (πλήκτρα): Έχω μεγαλώσει μες την μουσική, από βυζαντινή, παραδοσιακή και η αγαπημένη μου μουσική είναι η funk και η soul. Η πιο μαύρη μουσική γενικότερα.
Σπύρος (τρομπέτα): Εγώ καμία σχέση με τα παιδιά... Ακούω διάφορα είδη αλλά ξεχωρίζω disco και metal.
Μάνος: Ομολογώ ότι είμαι ο μόνος που είμαι κοντά στις επιρροές της μπάντας. Τα αγαπημένα μου είδη είναι το punk-rock, το ska, το reggae, και παλαιότερα μεγάλωσα με ελληνικό rock και metal.

Ελευθερία Ζάβαλη:
Photo by Θέμις Σκαμπερδοπούλου
Ποια είναι η πιο σημαντική στιγμή για την ως τώρα πορεία και παρουσία σας?

SkaNonTropo: 
Η πιο σημαντική στιγμή σε ότι αφορά τη πορεία μας, τελικά ήταν η στιγμή που πήραμε το EP στα χέρια μας. Γιατί ήταν ουσιαστικά η στιγμή που αυτή η μπάντα και για τον κόσμο άρχισε να υπάρχει με δικά μας πράγματα με ελάχιστους να μας έχουν βοηθήσει σε όλη αυτή τη πορεία.

Ελευθερία Ζάβαλη:
Τι εντυπώσεις σας αφήνει το YOUR Music?

SkaNonTropo: 
Λόγω του ότι σαν συγκρότημα οι SkaNonTropo είναι DIY, όπως και το EP μας το δίνουμε ελεύθερα, το YOUR Music, είναι μία σελίδα, μία προσπάθεια που προσπαθεί να βοηθήσει καλλιτέχνες ελεύθερα και αυτό μας βρίσκει πάρα πολύ θετικούς. Μακάρι να υπήρχαν κι άλλες τέτοιες προσπάθειες, γιατί ίσως να ήταν πιο εύκολο για τους μουσικούς στην εποχή που ζούμε να αναδειχτούν μέσα από κάτι τέτοιο. Και επίσης γιατί είναι μία προσπάθεια η οποία δεν έχει ως αποκλειστικό στόχο το να μείνει εντός των συνόρων αλλά να βγει και εκτός αυτών. Το οποίο μας λείπει πολύ εδώ στην Ελλάδα, αυτή η νοοτροπία γενικώς. Ευχαριστούμε πολύ!


Η συνέντευξη και η φωτογράφηση, έγινε στο Mad Gallery (Γκάζι, Κωνσταντινουπόλεως 58 & Δεκελέων)



SkaNonTropo @ YOUR Music



LIKE US on Facebook:


No comments:

Post a Comment